Gevolgen Prinjesdag en deelakkoord voor arbeidsmarkt

Op de derde dinsdag van september was het weer zover: Prinsjesdag 2012. Het demissionaire kabinet maakte het financiele huishoudboekje voor Nederland voor het komende jaar bekend. Op deze dag zijn er ook een aantal maatregelen afgekondigd die invloed hebben op het arbeidsrecht en de banenmarkt.

De premie voor de Werkloosheidswet (ww) wordt in 2013 verhoogd. Dit is een voorbereiding op 2014, het jaar waarin het ontslagrecht hervormd gaat worden in Nederland.

  • Op het moment dat een werkgever een werknemer ontslaat dan moet hij verplicht de eerste 6 maanden de ww-uitkering aan de werknemer betalen.
  • De werkgever wordt verplicht werknemers na ontslag een transitiebudget te geven. Een transitiebudget is bedrag dat de werknemer kan investeren in het vinden van een andere baan en bijvoorbeeld gebruiken voor omscholing. Het transitiebudget kan gezien worden als vervanging van de huidige ontslagvergoeding.
  • Tenslotte is in dezelfde week bekend gemaakt dat de afschaffing van de fiscale reiskostenaftrek niet door gaat. Dit blijkt uit het eerste deelakkoord van Mark Rutte en Diederik Samson.