Sollicitatiebrief

Een belangrijke onderdeel van een sollicitatie is het schrijven van een sollicitatiebrief. Op het moment dat je een leuke horeca vacatures hebt gezien op Horecafuncties.nl moet je deze gaan schrijven. Ook wanneer in een vacaturetekst niet expliciet om een sollicitatiebrief gevraagd wordt, is het verstandig deze te schrijven. Je hebt hierbij namelijk altijd een voordeel op andere sollicitanten die geen sollicitatiebrief schrijven.

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een zelfgeschreven brief die je aan een potentiële werkgever schrijft naar aanleiding van een vacature. Deze brief wordt geschreven vanuit het oogpunt dat je hoopt een nieuwe baan te krijgen. De sollicitatiebrief is vaak het eerste contact tussen de sollicitant en de werkgever.

Een sollicitatiebrief wordt meestal geschreven naar aanleiding van een vacatures, zoals de horeca vacatures die op deze website staan. Het kan ook zijn dat je een werkgever zo aantrekkelijk vindt, dat je een open sollicitatie verstuurd. Bij een open sollicitatie probeer je in je sollicitatiebrief jezelf “te verkopen” aan de werkgever in de hoop dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Hoe ziet een sollicitatiebrief eruit?

De structuur van een sollicitatiebrief is erg belangrijk. Op internet zijn diverse voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden. Gebruik Google om wat interessante te vinden op het zoekwoord: “Voorbeeld sollicitatiebrief”. Selecteer hiervan een aantal voorbeelden en laat je hierdoor inspireren om jou ideale sollictatiebrief te schrijven. Laat hierbij ook altijd een persoonlijk deel terugkomen en kopieer niet alles rechtstreeks uit de voorbeelden.

De sollicitatiebrief en je Curriculum Vitae vormen gezamenlijk je sollicitatie. Realiseer je hierbij dat de Curriculum Vitae los te lezen is van de sollicitatiebrief  maar dat dit anders om niet het geval is. Je gaat in je sollicitatiebrief namelijk in op de functie, je werkverleden en de motivatie waarom jij geschikt bent voor de openstaande horeca vacature. De sollicitatiebrief moet de werkgever uitnodigen om meer over jou te weten te willen komen en je op zijn minst voor een gesprek uit te nodigen. Hieronder hebben we een aantal onmisbare tips staan voor het schrijven van een sollicitatiebrief.